Jacht en veldwerk 2011
________________________________________________________________________________________

 

 

December 2011, Rohan heeft weer een nieuwe proef afgelegd voor zijn volgende jachtdiploma.

 

1.       Rohan wordt afgelijnd.

2.       Terwijl het eerste schot klinkt en de haas valt, blijft Rohan keurig naast de voorjager zitten (steady), hij springt niet in.

3.       Er is een zekere pauze waarin de jager zich verplaatst. Rohan moet ondertussen de valplaats onthouden.

4.       Rohan krijgt het commando ‘apport’ waarop hij in rechte lijn naar de valplaats rent. Deze is ruim 100m verder, Rohan heeft de diepte niet geheel goed onthouden en maakt 1 slag alvorens hij het wild oppakt. De wind komt van links, dus Rohan jaagt bovenwinds wat het moeilijker maakt, het wild kan niet geroken worden.

5.       Voorjager geeft dubbel fluit signaal: voorkomen. Terwijl Rohan terug loopt klinkt een schot en valt een fazant. Rohan moet eerst binnen komen en de haas afgeven, maar onderwijl de valplaats ‘markeren’. De voorjager geeft een extra signaal om Rohan te attenderen dat hij eerst moet komen.

6.       Rohan geeft het wild af, neemt plaats en wacht af wat de voorjager gaat doen (weer steady).

7.       Rohan krijgt het commando om de fazant binnen te halen. Het gaat er nu om hoe goed Rohan de valplaats heeft gemarkeerd.

8.       Rohan loopt in een rechte lijn op de valplaats af, en neemt de fazant op. Hij heeft dus erg goed gemarkeerd onder een moeilijke hoek op ruim 100m.

9.       De fazant wordt binnen gebracht en correct afgegeven.

Dikke pluim voor Rohan

De voorjager.

 

Zomer 2011,  Hierbij een kleine update over de verrichtingen van Rohan en Quinn tijdens hun jachttrainingen voor het KNJV B-examen. We tonen een aantal filmpjes van proeven genomen tijdens hun trainingen.

Als u op de pijltjes knop rechts onder drukt krijgt u volledig beeld, voor terug druk op escape. 

• Rohan_water en Quinn_water:

Verloren apport over groot water
Bij een van de opdrachten is wild ‘verloren’ gegaan en ligt aan de overkant van een water. Zowel voorjager als hond weten niet waar het wild ligt. De hond krijgt het commando ‘vooruit’ waarna de hond in dit geval het water over moet zwemmen. Aan de overkant aangekomen volgt een nieuw commando ‘zoek apport’ oftewel: zoek het wild en breng het terug. In de filmpjes is het water 20m breed

In het filmpje van Rohan zie je Rohan eerst de beste plaats zoeken om te water te gaan. Daarna vindt Rohan het wild snel maar wil hij langs het water aflopen. Aangezien een belangrijk onderdeel van de training het zwemmen met het wild in de bek is, grijpt de voorjager in, dubbele fluit: onmiddellijk voor komen. Hierna zwemt Rohan in rechte lijn op de voorjager af.
Quinn twijfelt niet en gaat na commando onmiddellijk het water in. Echter bij het terug komen kiest Quinn een andere plaats om uit het water te komen, ver van de voorjager af. Hij zal nu alsnog naar de voorjager moeten lopen met het wild in de bek en mag zich pas uitschudden na het afgeven van het wild. Immers het wild zou door het schudden kunnen beschadigen.

• Rohan_markeer:  Markeer apport
Bij deze proef gaat het om het markeren van gevallen wild op grote afstand. Dit betekent dat de hond moet onthouden waar het wild gevallen is, de juiste diepte inschatten en na commando ‘apport’ in rechte lijn op de valplaats aflopen. De hond moet in een straal van 2m uitkomen, het wild in 1 keer oppakken en dan weer in rechte lijn terug naar de voorjager om het af te geven.  De hond wordt dus getest op  gezichtsvermogen, hij mag in geen enkel geval zijn neus gebruiken en gaan zoeken.
In het filmpje is de afstand 80m. Nadat het wild gevallen is en 5 tellen ligt mag de hond ingezet worden. Springt de hond eerder in, dan volgt een diskwalificatie.


• Quinn_zoek: Verloren apport te land
Bij verloren apport te land hoort het commando ‘zoek apport’. De hond moet op reuk het wild vinden en terug brengen.  Elke categorie van jachthonden jaagt anders. De Ierse Setters behoren tot de categorie A van Setters en Pointers (5 rassoorten). Het zijn zogeheten zeer ruim jagende honden, die slagen maken van 100m of meer over een ‘veld’ om zodoende te lokaliseren waar het wild zit.
In het filmpje is dat goed te zien. Het bos perceel is zeer diep en ongeveer 40m breed. Het wild ligt op ongeveer 100m van Quinn, waarbij Quinn onder de wind moet jagen (de wind komt van rechts  en is redelijk hard). Dat wil zeggen dat de hond behoorlijke grote haken kan slaan, zijn neus vertelt hem dat daar geen wild kan zitten.
In het filmpje zie je dat Quinn de eerste haak heel diep pakt maar de 2de en 3de zijn kleiner waarna hij op het wild stuit. Quinn komt in rechte lijn terug bij de voorjager.

Beide honden hebben onlangs hun jachthonden examen KNJV B-niveau gedaan en 7 van de 8 proeven met een voldoende afgerond. Helaas geldt bij deze examens dat elk onderdeel voldoende moet zijn, zodat ze uiteindelijk het examen niet gehaald hebben. Er is dus nog werk te verrichtten.
Momenteel worden de trainingen voortgezet met aandacht voor veldwerk. We houden jullie op de hoogte.

De voorjagers. Domine en Lissane


__________________________________________________________________________________________

 

(Rohan) Leroy Liberty of The Red Kindness

                                (Rohan) Leroy Liberty of The Red Kindness

 

 

 

 

 

 

 

 

Leroy Liberty ( Rohan) geboren uit de combinatie Dubliner Mayor X Gladdis of The Red Kindness

                                                                               

                                                           Voorgeschiedenis,

Laat ik me even voorstellen: Ik ben Rohan, een rode Ierse Setter van 1 jaar oud. Mijn baasje heeft besloten om mijn jachtinstincten te gaan prikkelen. Samen met mijn vriendje Quinn, ook een rode Ierse Setter van 13 weken. En daar kunt u vanaf nu op deze website meer over lezen. Maar eerst iets over mijn verleden.

Zoals het een goede pup betaamt volgde ik braaf eerst de puppy cursus. Dat was vooral veel kennismaken met andere pups en de “ grote wereld” ( socialisering) En natuurlijk dan ook nog af en toe naar mijn baasje luisteren. Eigenlijk betekende dat luisteren dat ik op commando een oefening zoals ‘zit’ moest doen. Deed ik dat goed dan wachtte een lekkere beloning. Als ik met deze minimale inspanning mijn baasje tevreden kon houden zou ik een simpel level te gemoed gaan.

Maar toen ik 6 maanden oud was ging ik met mijn baasje naar de Jonge Honden KNJV jachthonden opleiding in Vught. Dat was wel even “andere koek” dan die puppy cursus, ik moest ineens serieus mijn best gaan doen. Gelukkig gold dat ook voor mijn baasje, die vanaf dat moment ineens voorjager heette. Nu moest ik ineens bij ‘zit’ netjes links naast mijn baasje gaan zitten, met mijn neus dezelfde kant op als de neus van mijn baasje de voorjager.het commando Zit
Zo leerde ik in een rap tempo allerlei andere gedragHet commando Downs- en gehoorzaamheidscommando’s (G&G commando’s). Bij bijvoorbeeld ‘volg’ moet ik mijn baasje volgen, met mijn snuit vlak bij zijn linkerknie. Veel liever loop ik op 3 meter van hem en houd hem vanaf daar in de gaten, maar dat mag dan weer niet. Het commando ‘kom voor’ vond ik ook al zo vervelend. Precies voor (de knieën van) mijn baasje plaatsnemen is toch niet iets voor een Ierse Setter, als ik in de buurt kom is het toch ook goed?  ‘Vooruit’ vond ik wel gaaf, hard wegrennen, dat lukt wel. En mijn lievelingscommando was ‘down’, dan mag je lekker liggen en je niet verroeren, ook al loopt de baas weg (uit zicht). Nou, dat lukte me wel.

Maar natuurlijk moest ik ook veel basisoefeningen doen die handig zijn voor jachthonden. Dan moet je vooral denken aan apporteren van een dummy. In het begin vond ik dat hartstikke moeilijk, moest je een dummy gaan zoeken die dan ergens in het veld of bos lag. Soms werd er dan ook nog bij geschoten en dan mag je weer niet bewegen. Dat vinden lukte altijd nog wel, maar kennelijk moest ik hem dan ook nog terugbrengen naar mijn baasje. En dat vond ik dan weer niet nodig; hij zag toch waar ik hem gevonden had? Wat ik ook minder vond was dat zwemmen. Kijk, ik heb niks tegen water, leuk om doorheen te raggen. Maar om nu een kanaal over te zwemmen omdat het baasje toevallig aan de andere kant staat en terwijl het vriest? Duurde toch even voordat ik besloten had dat voortaan toch maar te doen. Om de baas te plezieren zeg maar.

Afgelopen 3 Januari heb ik mijn examen Jonge Honden jachtexamen gedaan. Ik geef toe dat ik wat heb liggen rotzooien, want die sneeuw was toch ook wel een uitdaging. Maar ik heb wel netjes alle drie de apport oefeningen (‘apport te land’, ‘verloren apport te land’, en ‘markeer apport te land’) afgewerkt, alleen de dummies lekker niet binnen handbereik van mijn baasje teruggebracht (officieel een diskwalificatie). Ik blijf tenslotte een Ier en mijn baasje mag toch ook wel “zijn steentje bijdragen” door die dummy dat laatste stukje op te halen.
De afgelopen weken heb ik veel met mijn baasje geoefend in de bossen en velden. En vanaf 7 Maart ga ik dan beginnen aan de KNJV jachthonden opleiding niveau C/B. Ik houd jullie op de hoogte.


Rohan.

                                                             Voorbereiding

Vandaag heb ik samen met mijn baasje  de voorjager me voorbereid op mijn jachthondentraining.  Gelukkig moest mijn baasje meer doen dan ik, want op zo’n koude dag als vandaag ben ik liever lui dan moe.  Samen met zo’n 30 anderen jachthonden en hun baasjes verzamelden we ons in een warme hut in het bos. Daar kreeg vooral mijn baasje veel uitleg en tips over de komende trainingen.  Ik vond de belangrijkste tip voor mijn baas toch wel die waarbij het plezier voor mij voorop moet staan.  Beloofd dus veel goeds (voor mij).
Wat mij ook enorm plezierde was dat ik ingedeeld wordt bij mijn collegae de spaniels. Wij krijgen als werkers voor het schot een aangepaste training. Mijn vrienden de retrievers werken meer na het schot en zijn erg goed in het  apporteren, wat mij dan weer wat minder ligt (zoals je eerder hebt kunnen lezen).
Mijn baasje kreeg ook voldoende huiswerk mee (zie onder), zodat ik het de komende week rustig heb. Kan ik me lekker voorbereiden op de eerste training komende zaterdag.

Rohan

                                                                   Eerste les

Joepie, vandaag mag ik naar de eerste cursusdag voor jachthonden C/B niveau.  Eindelijk wordt ik voor vol aangezien, na al die jachthonden lessen voor puppies en jonge honden.

 Gelukkig hebben de trainers me bij de Spaniels ingedeeld. Dat scheelt me het ‘volgen zonder riem’. Dat hoeven de Spaniels en Setters namelijk nog niet om hun jachtinstinct niet te beperken. Wij willen namelijk meteen weg zo gauw de riem af is, jagen is ons motto. Van ons wordt straks veel meer steadyness verwacht.


Ik wilde ook meteen gaan jagen toen mijn baasje ‘kom voor’ riep. Ik rende hem meteen voorbij en heb wel een heel voetbalveld afgewerkt. Was geloof ik niet helemaal de bedoeling, ik had gewoon bij mijn baasje de voorjager moeten stoppen.  Maar mijn vriendjes de Spaniels waren wel onder de indruk. Wel 2 Spaniels hebben daarna geprobeerd mijn afstand nog te overbruggen, maar helaas. Tegen de snelheid van een Setter kunnen ze niet op.


Maar die Spaniels zijn wel goed in het apporteren.  Zij brengen die dummy’s  netjes terug naar hun baas. Ik doe dat niet hoor. De trainer zei dat nog speciaal: “mensen, dit is een Ierse Setter, voorstaande hond bij uitstek, apporteert zelden”.  Nou dat klopt, ik heb mijn baasje netjes laten zien waar de dummy lag door hem met mijn neus aan te tikken en ben verder gaan speuren naar ander wild.  Wild ophalen kan hij zelf ook wel. Of anders doen mijn vrienden de Spaniels dat wel voor hem.


Ten slotte moesten we ook nog ‘aangelijnd volgen’ oefenen.  Makkie, want nu hoef ik niet meer precies met mijn neus bij de linker knie van mijn baas te zitten. Zolang ik er maar voor zorg dat het lijntje slap hangt is iedereen tevreden.


Op naar de volgende les. 
Rohan

                                                                      Rohan gaat zwemmen!!

Mmm, baasje de voorjager neemt wel hele vreemde kleding mee naar de training. Zal mij benieuwen wat we gaan doen. Zeg baasje, we rijden verkeerd, we hadden er hier af gemoeten!

Ooohh, water, ik mag gaan pootje baden.  Dat is maar goed ook want het is eigenlijk best wel warm vandaag.  Wacht eens even, baasje loopt het water in en ik moet mee.

Rohan gaat er voor!

 Kijk, daar zwem ik zowaar naast mijn baasje, best wel leuk eigenlijk. En mijn vriendjes de Spaniels moeten ook al het water in. Maar wat maken die er een gespetter van. Dat mag toch helemaal niet!  Je moet netjes zwemmen, pootjes onder water, alleen kop er boven.

Anders schrikken die eenden alleen maar en zijn ze weg voordat je er bij bent. Precies doen zoals ik, Spaniels.

 

 

 

                                                                                                                              

Rohan gaat er voor!!

 Nou, voorjager, ik ga er weer uit, me even droog schudden op de kant.

Wat, mag ik dat niet, eerst rustig zitten? Wat een gedoe zeg, ik ga een stuk rennen. ‘Fuut, fuuuuuuuuuut’: Ik moet ‘voorkomen’ bij de voorjager.

Rohan en baasje weer op het droge!

Hij stuurt me alweer het water in. Nou ja zeg, ben net geweest.  We zullen het maar doen, maar ik ben wel drijfnat, ik zie er gewoonweg niet uit.

 Enfin, en zo moest ik een aantal malen

het water in en uit.  En natuurlijk geen eend meer te bekennen door al dat gespetter van die Spaniels. Die moeten eens echt leren zwemmen en een voorbeeld nemen aan ons, Setters!!

Groetjes Rohan en tot de volgende keer.

 

 

  25-04-2010                       Rohan en Quinn gaan samen op voor zwemproef

 

Hehe, eindelijk warm weer. De temperatuur hier in Brabant rijst de pan uit. Tijd om koelte op te zoeken in het water. Gelukkig heeft mijn baas de voorjager daar ook wel oren naar, ik zag hem dat gekke pak al zoeken. En kijk nou toch, Quinn mag ook mee. Dat wordt echt gezellig.

search

‘Apport’ hoor ik baas de voorjager roepen. En inderdaad, daar in de verte drijft iets op het water. Ik zal maar eens gaan kijken. Wel lekker koel eigenlijk in dat water. Ho, het is wel erg diep hier, ik heb geen pootjes meer op de grond, dat wordt dus zwemmen. Eens kijken hoe ik die dummy in mijn bek meeneem naar de baas en Quinn, want die staan al te popelen aan de kant.Rohan en Domine

 

Laat ik me eerst even droog schudden voor ik die dummy afgeef. Wat nu, mag dat niet? Eerst afgeven en dan pas schudden? Flauwekul hoor, wie haalt hier een nat pak? Dan mag nu Quinn, kan ik even lekker uit rusten en opdrogen.

 

                            

                                                         Ohh, Quinn mag met het vrouwtje de

voorjager oefenen. De geluksvogel, want dan krijg je veel meer snoepjes. Maar ik moet toegeven, voor zo’n eerste keer van Quinn ging het niet eens zo erg slecht. Met pootjes in het water pakte hij toch maar mooi die dummy. Maar het bazinnetje sloofde zich wel erg uit om hem zover te krijgen.
En nu maar opdrogen. 
       

 

                 

 

 

 

 

 

 

 

 Tot de volgende week, groetjes Rohan.

 

 

 

11-05-2010

                                             Rohan vertikt ‘apport over diep water’

Ik moet naast mijn baasje de voorjager gaan zitten. Mmw, daar gebeurt wat interessants aan de overkant van het water, daar loopt een jager.

En kijk nou toch, er valt veerwild uit de lucht. Ik hoor mijn baasje ‘vooruit’ roepen. Joepie, erop af.... Ho effe, het loopt hier steil naar beneden, even gas terug.

 En nu voorzichtig door dat water heen stappen. Oeps, dit is wel heel diep. Baas, dit doe ik niet!!

Wat nu, ‘apport’? Ja maar, dat is wel heel veel water tussen mij en dat veerwild. Nee hoor, ik vertik het. Sterker nog, ik ruik reewild aan deze kant van het water en da’s ook leuk. Ik ga even mijn benen strekken en dat ree kalf opsporen. Baasje kan lekker ‘fuut, fuuuuuut’ roepen (ik moet dan voorkomen), eerst dat ree kalf vinden.
(10 minuten later)

Zo baas, daar ben ik weer. Ben nu wel moe van al dat rennen.  Wat nu, straf training omdat ik niet geluisterd heb?

Ik moet ‘down’? Dat vindt ik lekker geen straf hoor! Oh, Quinn mag wel rondlopen en vlak bij mij snuffelen. Kijk nou, hij krijgt nog eten ook. Zal ik toch maar opstaan? Laat ik het maar toch maar niet doen, baas de voorjager kijkt me wel heel streng toe. Misschien volgende keer dan maar wel luisteren en dat kanaal overzwemmen?

 

 

Groetjes, Rohan

19-06-2010

                                                              Rohan neemt revanche

Het moet maar eens afgelopen zijn. Ik wordt door al die Spaniels in de maling genomen omdat ik nog steeds geen ‘apport over diep water’ doe. Ik begin langzaam de schande van de Setters te worden. Vandaag zwem ik gewoon dat 15m kanaal over en weer!
Kijk, baas de voorjager is de spullen bijeen aan het zoeken en ik word in de wagen geladen. Hola, we gaan de verkeerde kant op, deze route ken ik nog niet en we rijden wel heel erg diep de bossen in. Ik zie mijn mede trainings-genootjes ook allemaal verbaasd in de auto’s zitten.

Even later lopen we verder over een stoffig zandpad en bij een bosrand moeten we halt houden. Ik krijg commando ‘down’. En daar lig ik dan, terwijl een voor een mijn vriendjes de Spaniels het bos in moeten met hun baas en er even later weer zeiknat uitkomen.
Dan moet ik met baas de voorjager mee. En even later staan we aan een groot ven. Terwijl ik zo naast de baas zit denk ik: Goh, dat is wel erg groot. Dan hoor ik een schot aan de overkant en zie iets uit de lucht vallen. Ik kijk eens naar de baas en krijg het teken ‘vooruit’. Ik zal maar eens langs het water gaan lopen. Maar wacht eens even, ik had afgesproken dat ik vandaag echt mijn best zou doen, dus hup dat water in. En aldus zwem ik tussen de kikkers naar de overkant. Wel een eind zeg, zeker 30m. Nu nog een weg banen door het riet en ha, vaste grond onder de voeten.

‘Zoek apport’ hoor ik, ver weg. Goed dat de baas me daaraan herinnert, er was hier iets uit de lucht gevallen... Neus in de lucht en speuren maar. Daar geurt wat en ja hoor, een vogel. Snel terug brengen naar de baas. Kortste weg is toch weer door het water. Het is wel even wennen, zwemmen met een vogel in je bek, maar de eer van de Setters staat nu op het spel....... Kijk, baas komt in zicht en zie hem eens blij zijn en me toejuichen!!

 Nu nog die kant opklauteren en vooral niet vergeten eerst die vogel af te geven en dan pas me uit te schudden.

Ik wordt weer aangelijnd en loop met een blije baas terug naar mijn vriendjes de Spaniels. Als ze horen dat het me gelukt is volgt een vrolijk geblaf.
We lopen nu verder naar een grote akker. Weer moet ik links naast baas de voorjager plaats nemen.

 Vol interesse kijk ik naar al die vogels in de lucht. Ik hoor een knal en zie iets neervallen op het veld, zeker zo’n 60m van me vandaan. ‘Apport’ hoor ik en met volle snelheid ren ik in rechte lijn op de valplaats af, die had ik effe goed onthouden. Kijk, weer een vogel. Hup, snel terugbrengen naar de baas. Die is wel heel erg blij. Ik krijg allerlei klopjes en aaitjes over mijn bolletje. En vooral veel snoepjes.
En mijn vriendjes de Spaniels kijken nu toch ineens anders naar me!!!!!!!

Groetjes,
Rohan

 12-07-2010                                                            Diplomadag Rohan

Joepie, vandaag mag ik op examen, samen met mijn 30 andere vriendjes. Volgens mijn baasje de voorjager is het wel allemaal erg officieel volgens een KNJV examen reglement en zijn er allemaal examinatoren, dus ik moet erg mijn best doen. Maar ik heb er wel zin in, na al die lange trainingssessies. Baasje staat al geruime tijd van alles in te pakken want het wordt wel warm, dat voel ik nu al met een temperatuur van boven de 25 graden en ik ben pas wakker. Enfin, we gaan op weg......

Baas de voorjager krijgt allerlei instructies mee, terwijl ik lekker lui tegen mijn vriendjes aan lig. Eigenlijk is dit lui liggen ook wel leuk, want het is al boven de 30 graden en pas 9.00uur s’ ochtends. Ik ga nog maar eens wat water drinken. Dan gaan we op weg naar de eerste proef.

apport te water

Markeerapport met schot ( op 40m afstand wordt een schot gegeven en wild neergegooid, na teken moet hond wild ophalen en afgeven aan de voorjager).

Ik hoor commando ‘voet’ en ga maar eens links naast de baas zitten. Leuk veldje voor ons met een hoop lage begroeiing. Ik ruik ook paarden en konijnen, dit wordt leuk!

Ik hoor een schot en kijk strak voor me, daar gebeurt wat. Ja hoor, daar valt wat uit lucht.... Ik kan moeilijk zien waar het precies valt, maar ik mag van de baas gaan kijken (‘apport’).  Ik ren erop af, maar ik ben na 30 m de geur kwijt. Hup, neus in de lucht en ja hoor windverdraaiing, ik moet nog verder.

Snel verder rennen, hier even een bochtje maken en ha, ik ruik het nu erg goed. Daar ligt het! Snel oppakken en terugrennen naar baasje de voorjager. Die meneer naast baasje de voorjager kijkt wel erg streng, ik zal het wild maar netjes afgeven bij de baas: even rustig voor hem gaan zitten, dan kan hij het uit mijn bek pakken. Baasje is wel erg blij, ik krijg allerlei klopjes en ook die strenge meneer mompelt vriendelijke woorden.
Cijfer: 8

Aangelijnd volgen  ( hond moet netjes links van de voorjager op kniehoogte lopen, lijn mag niet strak zijn. Parkoer patroon is een 8, start in het midden).

We lopen naar het volgende onderdeel. Ik herken het al. Vijf palen in het veld in de vorm van een acht, ik moet naast de baas blijven lopen. Ik denk dat ik dat nu wel kan, want het is hartstikke warm en ik heb helemaal geen puf meer om hard te rennen. Weer zo’n streng kijkende man geeft mijn baasje instructies en dan moet ik gaan zitten bij de paal in het midden. Ik hoor het commando ‘volg’ en daar gaan we dan. Ik probeer de lijn naar de baas slap te houden, zeker als ik de buitenbocht moet lopen. Ben blij als ik weer mag gaan zitten bij die paal in het midden.
Cijfer: 9

Komen op bevel  ( hond wordt minmaal 15m vooruitgestuurd en moet dan na fluitcommando terugkomen en voor de voorjager plaatsnemen).

Ik mag van de baas even gaan rennen, hoewel ik daar helemaal geen zin in heb, het is zeker 34 graden. Gelukkig hoor ik al snel ‘fuut-fuut’ en mag ik terugkomen.
Cijfer: 10

Apport uit diep water met schot ( Na een schot wordt wild in het water gegooid op een 10m afstand van de kant. Hond moet het wild uit het water ophalen, afgeven aan de voorjager en dan pas zichzelf uitschudden).

Apport uit diep water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan zwemmen, joepie! Wat een hitte, snel dat water in en drinken. Oh, ik moet er al weer uit! Ik moet naast de baas gaan zitten. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

Klinkt een schot en er valt iets in het water, lijkt wel. ‘Apport’ hoor ik, dus ik zal maar eens dat water in gaan. Lekker zeg, die afkoeling. Beetje rondzwemmen, beetje pootje baden. Ik geloof ondertussen wel dat baas de voorjager wat kwaad begint te worden, ik zal maar eens naar hem toegaan. Wat nu, moest ik wat meenemen?... Oh ja glad vergeten, zal ik het als nog doen? Mag het niet meer? Jammer dan.
Cijfer: 0

Afleggen en plaats houden  ( 2 honden worden naast elkaar gelegd en moeten plaats houden terwijl voorjagers de 2 minuten uitzicht verdwijnen).

Baasje is wat kwaad op mij omdat ik de vorige proef verprutst heb, geloof ik. Moet weer wat beter mijn best doen...

 Samen met mijn vriendje de Spaniel wordt ik op een plaatsje uit de zon gezet en hoor ik het commando ‘down’. Ik zie mijn baasje verdwijnen.

 Volgens mij heeft mijn vriendje het er niet op, want die gaat staan en wil zijn baasje achterna. Hij wordt weer teruggezet, maar na 1 minuut gaat hij mij lastigvallen.

 Ik blijf maar angstvallig liggen want het baasje was zo juist nogal kortaf.

Die streng kijkende meneer stapt nu op mijn vriendje af en haalt hem gelukkig weg.

Na een tijdje komt mijn vrolijk kijkende baas me ophalen........................
Cijfer: 10

Verloren apport te land  ( op een, voor hond en voorjager, onbekende plaats in het bos ligt wild op 30m afstand. Hond moet het apporteren.).

We staan nu aan een bosrand. Volgens mijn baasje de voorjager moet daar iets liggen. Ik zal dan ook maar eens gaan kijken (‘zoek apport’). Snuffel, snuffel, het is moeilijk zoeken. Al die braamstruiken, vervelend, prikt in mijn vacht. Ah, daar ligt het. En nu? Naar mijn baas? Weer door al die braamstruiken? Misschien omlopen? Ik hoor het baasje fluiten, ik moet toch echt gaan komen nu. Vooruit dan maar, even afzien. Hier is-ie dan, baas.
Cijfer: 6

Volgens mij zijn we klaar, ik ben 5 uur in de weer geweest en heb het echt wel gehad.

Maar ik kan zien dat ook baas de voorjager moe is, en vooral dorstig. Ik wil wel slapen. We verzamelen ons in een grote tent, en ik zie daar al mijn vriendjes de Spaniels ook weer. Allemaal even moe.
Dan wordt de baas naar voren geroepen. Er wordt iets gezegd over ‘ de eerste Ierse Setter in dit KNJV district’ een knappe prestatie en baas krijgt een diploma in handen gedrukt. 

Voor mij gaat ondertussen het licht echt wel uit, ik ben hartstikke moe.

Groetjes Rohan

(dit was het laatste stukje over Rohan tijdens zijn KNJV cursus niveau C. Rohan gaat in het najaar veldwerk doen en de vervolg cursus voor KNJV niveau B.)

 

____________________________________________________________________________________________

Maverick of The Red Kindness ( Quinn )

 

Quinn

Geboren uit de combinatie Adbraccan Noble Spirit at Trawricka X Brianagh Abigail of The Red Kindness


 

 

 

 

 

 

    Quinn heeft al 2 lessen gevolgd.

Zoals jullie al hebben kunnen lezen ben ik een Rode Ierse Setter pup van nu 15 weken oud. In navolging van mijn vriend Rohan volg ik nu al twee weken de jachthonden cursus voor puppies. Ik vind het maar een hoop kapsones.  Ik loop allang perfect met mijn bazinnetje mee, maar nu moet dat ineens na het commando ‘volg’. En dat nog wel alleen als mijn bazinnetje met haar linkervoet naar voren gaat. Ze is er zelfs bloednerveus van, laat staan ik.

Omdat er 8 puppy jachthonden zijn, moet ik regelmatig wachten op mijn beurt.  Dan moet ik netjes blijven zitten naast haar linkerbeCommando Volgen. Gelukkig valt dat wel mee, want ze blijft me volproppen met worstjes en kaas: lekker!!samen met m'n maatjes netwerken

 Het leukste onderdeel van de lessen is toch wel het netwerken met andere jachthonden pups. Dat doen we dan vooral ver weg van onze baasjes/bazinnetjes, lekker in het bos.                                 

       Tot de volgende keer,    Quin

 

 11-04-2010                                             Quinn leert ‘zoek-sleep’ en ‘apport’

Hmm, ik ruik een lekkere lucht. Mijn baasje had geroepen ‘zoek sleep’ en wees naar de grond. Ik dus met mijn neus naar de grond en ja hoor daar rook ik het. Een speciaal luchtje waar ik wel meer van wilde weten.  Aldus zette ik het op een lopen met mijn neus in de lucht. Want dat gaat toch beter. Die Retrievers gaan allemaal met hun neus op de grond, maar ik vind dat maar niks. Neus in de lucht en de directe verwaaiing oppakken. 

Diep snuiven. Nou, het is wel een eind lopen en ik moet ook nog een rare bocht maken om dat geurspoor te kunnen blijven volgen. Ha, daar ligt iets, en ja hoor daar komt die geur vandaan. Een dood dier, moet ik dat ook nog oppakken baas?

(even later).......................

Kijk nou, er valt veerwild uit de lucht. Daar moet ik op af want ik wil er meer van weten. Hoor ik daar mijn baasje nog iets roepen? Het leek me dat ze ‘apport’ riep, maar ik snap niet wat ze ermee bedoeld.  Snel er naar toe

Quin brengt de dummy terug

voordat die Retrievers me voor zijn.  Hebbes. En nu? Misschien aan mijn baasje laten zien? Ik neem die rare vogel wel mee naar mijn baas, kan die beslissen wat ermee moet gebeuren. Kijk baas wat ik bij me heb! Of ik het wil ruilen tegen een kaasje? Nou, eerlijk gezegd smaakt die vogel niet lekker, dus doe mij maar een kaasje.

 

En nu ga ik even wat buurten bij de oudere honden even verderop op het veld. Ik hoor de baas wel fluiten maar daar reageer ik even niet op hoor! Ben wel een (S)etter.
Tot de volgende keer, Quinn

 

11-05-2010

                                         Quinn leert (langzaam) ‘apport te diep water’

 

Plons!............... Daar drijft wat op het water, zie je dat baasje?...... Zal ik het eens gaan ophalen voor je, in ruil voor wat lekkers? Nu moet ik dat voorzichtig doen, niet al te natte pootjes halen en al helemaal geen natte buik krijgen.

Het is toch wel diep, baas. Wacht, eerst even wat drinken, ik heb dorst en er is hier water genoeg. Eens kijken, als ik mijn nek nu ver genoeg uitrek, dan moet ik het net kunnen pakken, dat oranje voorwerp. Hebbes!! De kunst is nu natuurlijk om dat ding in mijn bekje te houden, anders krijg ik zeker geen lekkers......

 

 

 

 

 

voorzichtig terugstappen. Ja hoor, gelukt! Kijk de baas eens blij zijn! En wat een berg kaasjes ik krijg!

Groetjes en tot de volgende keer,

Quinn

 

 

30-05-2010 

Quinn doet examen !!!!

Bazinnetje is een beetje zenuwachtig vanochtend..... Zal mij benieuwen wat er gaat gebeuren.

Rohan mag kennelijk niet mee, want ik wordt alleen in de auto geladen.
Aha, we gaan naar de vaste trainingsplek, ik zie mijn medeleerlingen al en ‘oeps’  iedereen is zenuwachtig!

 

Eerst moeten we het bazinnetje op de voet volgen terwijl ik nu juist wilde gaan buurten met mijn studiegenootjes.

Ik (of mijn bazinnetje?) wordt streng aangesproken: alles netjes in het gelid! Allé, omdat zij het is.

          

 

 

Dan wordt ik vooruit gestuurd. Ha, lekker rennen. Fuuut, fuut: ik moet alweer terug komen. Jammer ik was net lekker op snelheid.
Vervolgens moet ik een dummy ophalen. Ik weet hem feilloos te vinden en wijs hem aan: daar ligt ie dan. Wat! Terug brengen? Haal hem zelf!....

Tenslotte moet ik nog een tijdje stil liggen in het natte gras. Daar had ik het eigenlijk te druk voor. Bovendien lagen er van die lekkere paardenkeutels.


We gaan met z’n allen naar binnen. Het bazinnetje krijgt een speech en een papiertje met mijn foto.

 De trainster waarschuwt dat een Ierse Setter niet te hard aangepakt mag worden omdat Setters onder dwang niet presteren.

 Hehe, wordt het eindelijk eens door een ander gezegd!!

Al met al schijn ik geslaagd te zijn. Ik ga maar eens lekker (s)etteren. Heb ik wel verdiend.

 

 

Tot de volgende keer maar weer!!!

Groetjes, Quinn

 

______________________________________________________________________________________________

 

Frodo

 

Frodo (Kenicky Ker-Ys ) geboren uit de combinatie Ch. Qeenstone The Jee Jee Man X Ch. Christal Light of The Red Kindness

 

 

In navolging van Rohan zal ik mij ook even voorstellen,

Ik ben inmiddels alweer 18 maanden en ik heb buiten mijn maatjes bij de Red Kindness kennel een heel groot/klein maatje, genaamd Sven, Svenwaar ik natuurlijk ook de nodige

aandacht aan moet geven. Verder is mijn baasje ook bezig om mij een beetje de kunstjes van het voorstaan bij te brengen. Best nog wel moeilijk hoor om dat te doen wat mijn baasje wil en niet te doen wat ik eigenlijk wil.

Wij oefenen in de Vlaamse Ardennen met de Belgische ISC en wij vinden het leerzaam en heel leuk om te doen. Zo leren we revieren, voorstaan en steady op het schot bij opvliegend wild. 

Dat is natuurlijk allemaal niet makkelijk maar gaande weg gaat het steeds beter.                                  

 Frodo is samen met zijn voorjager aan het leren wild op te sporen.